gallery/rationalangel

Het project

In een wereld waar meer ruimte wordt geschapen voor robots, hoe ziet de rol van emotie er dan over 100 jaar uit? Voelen wij nog wel? Nemen robots die taak van ons over? Of worden we door het logisch nadenken over te laten aan de robots zelf in een hoekje van pure emotie geduwd? Ons product is een fysieke vertaling van een vraagstuk naar de relevantie van emotie in de mens in de toekomst, zeker in tegenstelling tot het rationele van een computer. 

De toekomst brnegt ons veel nieuwe technologie, zoals robots en tal van handige gadgets. Het kan er ook voor zorgen dat de mens een groot deel van zijn eigen identiteit verliest als resultaat van de onderdompeling in een binair universum. Het is niet altijd goed om alleen rationeel te denken. Mensen hebben namelijk emotie nodig om beslissingen te kunnen maken. Zonder persoonlijke voorkeur komt een mens namelijk nergens. De mens zou bezwijken onder meest eenvoudige keuzes, zoals rood of blauw, omdat wij niet emotioneel kunnen kiezen en het brein geen logische en of rationele keuze hiertussen kan maken. 

gallery/afbeelding1

Het rationele engeltje is een product dat de mens helpt om rationeler te denken. Dit wordt gedaan door te communiceren met het brein via een chip op je voorhoofd. Zo wordt er direct contact gelegd tot het neurotische centrum van je hersenen. De gebruiker hoort hierdoor een stem in zijn hoofd. Deze stem reageert op de omgeving en geeft relevante informatie, zoals hoe laat de bus vertrekt, wat je ziet of hoort, wat je dagplanning is of wat voor weer het is. Op het moment dat je ergens naar kijkt krijg je informatie over dat organisme en of product. Tevens filtert het de wereld voor je op basis van je interesses, waardoor de focus al snel ligt op iets wat je “leuker” vindt. De wereld om je heen vervaagt als het ware. 

Het pROCES

Het project is ontstaan uit vier willekeurige woorden die wij als team toebedeeld kregen. Namelijk religion, ass, awkwardness en renewable energy. Vanuit deze woorden zijn er mindmaps gemaakt. In deze mindmaps zijn er woorden omcirkeld die er het meest uitsprongen. Met deze woorden zijn vervolgens verschillende concepten bedacht.  De eerste paar concepten waren niet heel serieus, maar hebben wel geleid tot het eindresultaat. Elk nieuw concept was geinspireerd op de vorige. 

Per concept zijn de volgende vragen gesteld;

  • Wat is de essentie?
  • Wat willen wij zeggen?
  • Waar zijn wij naar op zoek?
  • Waar ligt de frictie?
  • Wat zijn de voor en nadelen?

Door deze kritische vragen te stellen is de kern van het concept naar boven gekomen. Waardoor er verder geexploreerd kon worden. 

De thema's die hierbij naar boven kwamen waren overbevolking, mens vs A.I. en emotie. Met deze drie thema's hebben wij onze fantasie gebruikt om deze samen te voegen tot een idee. Dit werd uiteindelijk de rationele engel. Voor dit concept is er vervolgens een storyline geschreven en uitgewerkt tot een video om het meer tastbaar te maken. 

Tevens heb ik tijdens dit project veel meer geleerd over video bewerking en het vertellen van een verhaal. Er zijn veel verschillende versies van de concept video geweest. Steeds opnieuw als ik dacht "Nu is het klaar!" zag ik een nieuwe mogelijkheid voor iteratie en verbetering. Omdat ik kritisch heb leren kijken naar mijn eigen werk. 

 

Tevens heb ik hier beter leren video editen. Dit is iets wat ik heel erg leuk vind om te doen. 

In dit project heb ik geleerd dat eigenlijk niks te gek is. Alles wat je bedenkt heeft een waarde. En ook al denk je dat je het meest geweldige idee hebt, hoeft dat niet zo te zijn. Er is altijd de mogelijkheid om nog dieper te kijken naar een project door kritische vragen te stellen. Tijdens dit project heb ik geleerd om kritische vragen te stellen en soms ideeen even aan de kant te leggen. Om er vervolgens op terug te komen. 

conclusie